najzdrowszy cukier z kokosa
27 maja 2016 Autor Alfred Pasiak 0

Rarytasy kuchenne z orzecha kokosowego

Olej kokosowy jako jeden z niewielu nie powoduje odkładania się tkanki tłuszczowej. Ostatnimi czasy stał się bardzo popularny jako środek dietetyczny. Osobom dorosłym polecane jest zażywanie do 4 łyżek dziennie podczas posiłku. Olej kokosowy podnosi również odporność, ma właściwości antygrzybiczne, antywirusowe oraz antybakteryjne.

 

Dodatkowo olej kokosowy znajduje szerokie zastosowanie podczas leczenia wielu schorzeń np. bóle zębów, kamica nerkowa, problemy skórne. Ze względu na właściwości nawilżające i kojące wykorzystywany jest również w kosmetyce. Może być stosowany jako serum do włosów lub wcierać go we włosy w skórę głowy przed codziennym myciem.

 

Drugim popularnym produktem z orzecha kokosu jest mąka kokosowa. W bardzo prosty sposób możemy ją uzyskać w domowych warunkach. Wystarczy standardową paczkę wiórek (białych, grubych) ok 200 g zalać 120 ml letniej, przegotowanej wody. Następnie odstawić na 12 godzin. Najkorzystniej jest przygotować papkę wieczorem i pozostawić do rana. Spęczniałe wiórki blendujemy około 5 min, wykonując krótkie przerwy. Następnie na garnku układamy sito, a na nim pieluszkę tetrową lub gęstą ścierkę i przeciskamy mleko kokosowe. Wiórki ponownie zalewamy szklanką wody i kolejny raz blendujemy, odciskamy. Suche wkładamy na blachę i wstawiamy do piekarnika do 100 stopni na około 1.5 h. W między czasie mieszamy drewnianą łopatką. Po wysuszeniu i ostudzeniu blendujemy na drobny pył. Gotową mąką przesypujemy do słoików. Można z niej przyrządzać wiele oryginalnych potraw jak np. naleśniki bananowe.

 

Ostatnim, godnym polecenia, produktem z kokosa jest cukier kokosowy. Więcej o nim przeczytamy na http://oleje-kokosowe.pl/cukier-kokosowy/ lub innych tego typu portalach informacyjnych o zdrowej żywności z kokosa.